Wednesday, November 08, 2006

Κέρασμα λόγω εορτής


self explaining addiction
Originally uploaded by procsilas.

Χωρίς άλλο σχόλιο, κερνάω σήμερα μια πολύ - πολύ αγαπημένη μου συνταγή, που κάποιοι από σας την γνωρίζετε κι άλλοι την έχετε δοκιμάσει.
Το κέρασμα είναι από την καρδιά μου και προορίζετε ειδικά για chocoholics. Απολαύστε το.


Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα)

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

1 1/2 κουταλάκι μαύρο ρούμι της Jamaica
¾ κουταλάκια στιγμιαίος καφές
2/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές κακάο σκόνη
1/2 κουταλάκι σόδα
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
¾ κούπας ζάχαρη
¼ κουταλάκι κρεμόριο ή 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
¼ κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα και την επικάλυψη:

4 κούπες κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
¼ κούπας φρέσκο βούτυρο
¼ κούπας ζάχαρη
600 γρ. μαύρη σοκολάτα (με όσο γίνεται μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο)
ψιλοκομμένη
1/3 κούπας μαύρο ρούμι της Jamaica
2 κουταλάκια άρωμα βανίλιας

Σιρόπι:

¼ κούπας νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές μαύρο ρούμι


Ετοιμασία
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η κρέμα ν’ αρχίσει να σιγοβράζει αργά και με μικρές μπουρμπουλήθρες χαρακτηριστικές της κολάσεως.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε στην κρέμα 550 γρ. από την σοκολάτα και την ανακατεύουμε με περισσή ελαφρότητα μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το ρούμι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Ξεχωρίζουμε μια κούπα από το μίγμα της κρέμας σε χωριστό μπολ και προσθέτουμε σ’ αυτήν την υπόλοιπη σοκολάτα.
Μεταφέρουμε σεβαστικά την υπόλοιπη κρέμα σε δοχείο, την σκεπάζουμε με στοργή και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες έως μία μέρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 Χ 25 ή δύο στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο 25 cm περίπου. Στρώνουμε τα ταψιά με χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε κι αυτό.
Λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ στο ρούμι και εισπνέουμε τους θεραπευτικούς ατμούς.
Κοσκινίζουμε, για τη χαρά του πράγματος, μαζί το αλεύρι, το κακάο (ο αδελφός μου το λέει κακάου) και τη σόδα και τα αφήνουμε ον δε σάιντ μέχρι να τα χρειαστούμε. Χτυπάμε τα ασπράδια μετά του κρεμορίου ή του λεμονιού και του άλατος σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε το ¼ της κούπας ζάχαρη χτυπώντας σαδιστικά ώσπου η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει από την ηδονή. Αν την παραχτυπήσουμε και οργάσει, θα μας δώσει μεν τη χαρά της ικανοποίησης αλλά θα χάσει τη γυαλάδα της και θα στεγνώσει πράγμα το οποίο θα την καταστήσει άχρηστη και φτου κι απ’ την αρχή. Την αφήνουμε κι αυτήν ον δε σάιντ.
Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, για τρία περίπου λεπτά να σφίξουν και ν’ ασπρίσουν, προσθέτουμε το ρούμι με τον καφέ.
Ανακατεύοντας απαλά αλλά αποφασιστικά, προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 της μαρέγκας, κατόπιν το μισό μίγμα του αλευριού, συνεχίζουμε με άλλο 1/3 της μαρέγκας και το υπόλοιπο αλεύρι.
Τελειώνουμε με το τελευταίο τρίτο της μαρέγκας. Το μίγμα πρέπει να είναι κάπως ομοιογενές.
Το στρώνουμε στο ή τα ταψάκια και το πετάμε με χάρη στο φούρνο όπου το αφήνουμε για 18 λεπτά αν είναι 1 ταψί και περίπου 12 αν είναι 2.
Βγάζουμε το pain d’ Espagne από τον φούρνο, και ακουμπάμε το ταψί σε σχάρα να κρυώσει αλλά να μην πουντιάσει.
Κρυώνοντας θα μπει λιγάκι όπως τα μάλλινα πουλόβερ αν τα πλύνεις στο πλυντήριο.
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό για το σιρόπι ώσπου να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε
Την επόμενη μέρα… Αν έχουμε φτιάξει σιρόπι, (λέω αν γιατί εγώ ως Α.Α. δεν βάζω σιρόπι αλλά σκέτο ρούμι σε μεγάλη ποσότητα) βρέχουμε με αυτό τα δύο δισκάκια του παντεσπανιού από την κάτω μεριά που είναι πορώδης. Αν έχουμε φτιάξει ένα παντεσπάνι, το κόβουμε στα δύο οριζόντια και κάνουμε το ίδιο στα δύο μισά του (εγώ επειδή υποφέρω από τα νεύρα μου και το πολύ το κέντημα με οδηγεί στο tavor, φτιάχνω 2 παντεσπανάκια). Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι με την καλή στο δίσκο και τη βρεγμένη με το ρούμι πλευρά επάνω.
Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με την πολλή την κρέμα και την τοποθετούμαι στο μίξερ όπου την χτυπάμε να γίνει σφιχτή σαν σαντιγύ και να στέκεται στο ύψος της η παλιομιγάδα.
Βγάζουμε και το μικρό μπολάκι και δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι να ανακατέψουμε την κρέμα να δούμε αν η πυκνότητά της είναι τέτοια που απλώνεται. Αν όχι, τη ζεσταίνουμε ελάχιστα των ελαχίστων ίσα να απλώνεται, όχι να ρευστοποιηθεί. Απλώνουμε τα ¾ της σαντιγύ πάνω στο ένα παντεσπάνι και με μια φιγούρα που στα πανηγύρια της πατρίδας μας είναι γνωστή ως τάμπα τούμπα παραράμ, αναποδογυρίζουμε το έτερον παντεσπάνι με την βρεγμένη πλευρά πάνω στην κρέμα.
Απλώνουμε επ' αυτού την άλλη κρέμα, τη σκούρα. Με το υπόλοιπο της σαντιγύ στολίζουμε τα πλαινά του κεικ και με ότι περισσέψει το αντικείμενο του πόθου μας. Αν δεν έχουμε τέτοιο, το τρώμε με το κουτάλι από το μπολ ή το βάζουμε σε άλλο μπολ για πιο κυριλέ. ΔΕΝ το δίνουμε στο σκύλο, όσο κι αν εκλιπαρεί, γιατί θα χάσει το φως του από τη σοκολάτα και δεν ξέρει κι ακορντεόν.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το κόβουμε το νωρίτερο σε πέντε ώρες ή ιδανικά, την άλλη μέρα για να αναμιχθούν οι γεύσεις.

14 comments:

Xilaren said...

ζημιά!!!!

ευχαριστούμε

και χρόνια σου πολλά και καλά!!!

Serenity said...

Μόλις διάβασα αυτό που θα γίνει η καταστροφή μου.
:-ppp

Χρόνια πολλά. :)

hotel iris said...

Magica, χρόνια σου πολλά και σοκολατένια, οι δικές σου ευχές δικές μου ευχές, να περάσεις σήμερα καλά με αυτούς που αγαπάς!!!

cyrus said...

Να μας παχύνεις θέλεις εσύ τώρα, αλλά δεν πειράζει -- σπολλάτη σου...

peftasteri said...

ένα κουτάλι, ένα κουτάλι.... μα τι ζητάω πια;

Anonymous said...

Θέλω να ευχηθώ Χρονια Καλά και Ευτυχισμένα, έστω και καθυστερημένα! Στην γλυκιά μας Magica! Μακάρι να παίρνεις πάντα πισω όσο δίνεις και ξέρω ότι είναι πολλά! (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε με σκοπό να πάρουμε, μην παρεξηγηθώ!) Πολλά σοκολατένια φιλιά, σύντομα θα σου στείλω mail που θέλω να σου πω! Χρόνια Τρισευτυχισμένα!!!!!

Magica de Spell said...

Παιδιά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις γλυκές σας ευχές.

Η συνταγή, είναι χιλιοδοκιμασμένη και χιλιοπετυχημένη. Εγγυημένα σαγηνευτική. Ελπίζω να τη βρείτε του γούστου σας.

Σκέφτομαι φέτος στο μπαζάρ να κάνω ένα συνδιασμό, αυτής και της άλλης πιο αγαπημένης μου σοκολατένιας συνταγής.

Θα δούμε!!!!

Anonymous said...

Χρόνια Πολλά και καλή δύναμη... Τι μου θύμησες τώραααααααααα

που έχει ανοίξει λίστα αναμονής για την αμαρτωλή ;-)

Τζων Μπόης said...

Εγώ για μία δόλια σαλάτα άκουσα στο τηλέφωνο!
Τι τρέχει Magica;

Anonymous said...

Εδώ που τα λέμε εκτός από αλκοολική, είναι και της υπομονής.
Είναι δυνατόν να περιμένουμε δυο ολόκληρες μέρες για να τη δοκιμάσουμε!
Θα μου πεις το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
Θα τη φτιάξω αν και φαίνεται αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Χρόνια πολλά, κατόπιν εορτής.

alienlover said...

Χρόνια Πολλά κι από μένα αν και καθυστερημένα..
Ευτυχισμένη και υγιής , ευχές από καρδιάς.

Magica de Spell said...

Ζαργανούλα, πράγματι! Η αλκοολική έχει πάντα λίστα αναμονής. Εμείς, αναμένουμε και τη μπέμπα σου. Η ωρα η καλή!

john boy, τι να σου πω. Κοντεύω να μεταμορφωθώ σε κατσίκα από την πολλή σαλάτα. Μ' έπιασε και ίωση και δεν έκανα τίποτε στη γιροτή μου. Η αλκοολική, δεν συνέβη. Είναι διαδικτυακό κέρασμα. Αστα!

Μπέτυ, δεν είναι δύσκολη τούρτα, απλώς την περιγράφω πολύ αναλυτικά. Η δε αναμονή, αξίζει πλήρως τον κόπο.

Alien lover, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Σ' εχω ανακηρύξει επίσημο αγγελάκι του bazaar. Να το ξέρεις.

Anonymous said...

Well, it is really a matter of concern as unlike other accessories, Christian Louboutin require a number of factors to be taken into account. Christian Louboutin Pumps are not only about wearing it, a correct design is always essential. Christian Louboutin Boots have well trained staffs who look after the necessary details during the manufacturing process. You can always trust Christian Louboutin Sandals .

Wszystka alkoholowa Poznań - Esperal Poznań said...

its nice to my xbox live golf prijs blogs. thank for inspiration ;]