Friday, February 10, 2006

Σουηδικό ξόρκι σε μορφή σούπας.

Να προλάβω να σας πω, πριν το Σαββατοκύριακο.
Τη Νίνα – Κατερίνα, την θυμάμαι πριν από χρόνια, που πέρασε από το forum του hungry, να ρωτήσει κάτι που ήθελε μια κι ετοιμαζόταν να φύγει για μόνιμα στη Σουηδία.
Με χαρά ανακάλυψε πριν μήνες το blog της και διαπίστωσα ότι η Νίνα τα πάει τέλεια με τη μαγειρική κι όλο προοδεύει. Με χαρά διαπίστωσα ότι ο έρωτας για τον οποίο εγκατέλειψε τη λιακάδα την φωτίζει ακόμα.
Εχτές, ρίχνοντας μια ματιά στο blog της, είδα μια πολύ απλή συνταγή για σούπα από ντομάτες. Επειδή στην Ελλάδα οι ντομάτες που έχουμε αυτή την εποχή δεν τρώγονται, ενώ στη Σουηδία εισάγουν έτσι κι αλλιώς και διαλέγουν τις καλύτερες, αποφάσισα να κάνω τη συνταγή της με κολοκύθα που είχα στην κατάψυξη.

Το πράγμα είναι πολύ απλό, απίστευτα γευστικό και δεν του βρήκα κανένα ελάττωμα. Και παρά την πρώτη εντύπωση, δεν είναι όσο μπελαλίδικο φαίνεται.
Οι ποσότητες είναι προαιρετικές (το λατρεύω αυτό) οπότε πειραματιστείτε!


Κολοκύθα (η Νίνα προτείνει ντομάτες θα το δοκιμάσω αργότερα έτσι)
Όσες σκελίδες σκόρδο θέλετε
Αλάτι
Γάλα
Μπαχαρικά ή μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Κόβετε τις ντομάτες ή την κολοκύθα σε κομμάτια και τα απλώνετε σε λαμαρίνα.
Χωρίζετε το σκόρδο σε σκελίδες, χωρίς να το ξεφλουδίσετε. Δώστε μόνο μια σε κάθε σκελίδα, ν’ ανοίξει (όπου «μια» μπορεί να είναι μπουνιά, πετριά, σφυριά κλπ). Σπείρετε τις σκελίδες ανάμεσα στα κομμάτια του λαχανικού. Ψήστε σε δυνατό φούρνο με γκριλ (η κολοκύθα χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να μαλακώσει καλά.
Ακολούθως βάζετε στο μιξεράκι τα ψημμένα κομμάτια του λαχανικού και τις σκελίδες του σκόρδου που βγαίνουν πολύ εύκολα τώρα από το πουκάμισό τους.
Χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και γυρνάτε το μείγμα σε κατσαρόλα. Αραιώνετε με γάλα (εχτές έβαλα ελαφρύ γάλα φρέσκο) ώσπου να αποκτήσει η σούπα την επιθυμητή πυκνότητα. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι κι αν θέλετε προσθέτετε κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό που σας αρέσει. Η δική μου βερσιόν, είχε το κλασσικό πια «μείγμα» με βάση το κύμινο.

Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ. Το ψημμένο σκόρδο της δίνει μια καπνιστή γεύση και η υφή της είναι αξεπέραστη.

Νινά, μπράβο! Πάντα επιτυχίες και ευχαριστώ πολύ!!!!

6 comments:

Τζων Μπόης said...

φαντάζομαι ότι η σούπα αυτή γίνεται και με άλλα λαχανικά...καρότα, πιπεριές, κρεμμύδια και τα συναφή...
καλή η ιδέα του ψησίματος, αν και θα προτιμούσα την ιδέα του καπνίσματος πάνω από το τζάκι...
απαραίτητα και τα λουκάνικα πάνω από το τζάκι και μετά άντε να ξεμυρίσει η αλκαντάρα

Katerina said...

Kala, tetoia xara prwi prwi den tin perimena! Nasai kala vre Magica pou me protimises! Eides to skordo, kai mena einai to agapimeno mou stoixeio autis edw tis suntagis. Alla auto pou kanei ti diafora einai oxi mono ta ulika, alla to psisimo prin:)
Ase pou eimai kai koukla sti fwtografia mou... :D

Magica de Spell said...

Αστα Αρμυρίκι.
4 χρόνια στο σπίτι κι ακόμα το τζάκι άκαπνο. Πήγε να με ψήσει ο elpinor να του πάρω την παρθενιά φέτος, αλλά δε με κατάφερε. Μάλλον θ' αλλάξω σπίτι και θα βρούνε οι καινούργιοι ένοικοι το τζάκι παρθένο ακόμα!!!

Κατερινάκι, νάσαι καλά! Σε παρακολουθώ αν και σιωπηλή όπως τα περισσότερα blogs. Το ψήσιμο πράγματι κάνει τη διαφορά. Το σκόρδο έτσι ολόκληρο και μάλιστα με αξεχώριστες τις σκελίδες, μπαίνει και στου ουζμπέκικο πλοφ, το πιο αγαπημένο μου πιλάφιστον κόσμο. Είναι πράγματι σούπερ!

peftasteri said...

Σε καμμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να νομίσετε πως την συνταγή (και την έτσι και την αλλιώς) την πέρασα στο ντούκου, αλλά αυτή η φωτό....ιιιιφφφφφ... μύρισε άνοιξη και νερατζοανθούς!!!

Varetos said...

Τι όμορφες συνταγές. Θα τυπώσω μερικές για την κυρία που μου καθαρίζει, μαγειρεύει και κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού.

Magica de Spell said...

Είναι πολύ διασκεδαστικές.
Μπορεί να ευχαριστηθείς να τις φτιάξεις και μόνος σου!!!