Friday, September 08, 2006

Είναι γλυκό το φαί της αμαρτίας.


apple
Originally uploaded by tamjpn.

Τα μήλα δεν με έπεισαν ποτέ ως αμαρτωλά φρούτα. Αντιθέτως τα θεωρούσα ανέκαθεν τα αθωότερα των αθώων. Επιπλέον, δεν υπήρξαν ποτέ αγαπημένα μου φρούτα. Σπάνια τρώω ωμά μήλα και τις περισσότερες φορές μέσα σε πράσινες σαλάτες.

Μ’ αρέσει όμως πολύ να τα μαγειρεύω. Κι επειδή την περασμένη εβδομάδα έφαγα σε μια από τις πιο αγαπημένες μου και ίσως την γνησιότερη τραττορία της Αθήνας, τον Κλαύδιο, μου ‘ρθαν ξανά γεύσεις ζυμαρικών με φρούτα. Όχι άσχετα. Το πιάτο που διάλεξα ήταν faggotini alle pere. Μικρά δηλαδή πουγκάκια γεμιστά με αχλάδι και καρύδι.

Σας δίνω την ακόλουθη πολύ εύκολη συνταγή που μου είναι πολύ αγαπημένη και την βρίσκω εξαιρετική για τη μετάβαση στο φθινόπωρο. Μέσα σ’ αυτή του σουρεαλιτέ που ζούμε, 30 βαθμοί έξω και χειμωνιάτικα στις βιτρίνες, πρέπει να υπάρχει και κάτι να μας καλμάρει τα νεύρα, να μας στρογγυλέψει τη γεύση και να μας σπρώξει λίγο στην αμαρτία, που με τη δροσιά, είναι όσο να πεις και λιγότερο κουραστική και πιο ευφάνταση.

Πάστα με μήλο, καρύδι και κρόκο

Θα χρειαστείτε
500 γρ pipe rigate
200 γρ παντσέτα κατά το δυνατόν άπαχη
2 – 3 κ.σ. σούπας ελαιόλαδο
½ κούπας λευκό κρασί
1 φακελάκι τριμμένο κρόκο κοζάνης
1 μήλο
καρύδι χονδροκοπανισμένο

Κόβετε την παντσέτα σε κύβους και τη ροδίζετε στο λάδι. Προσθέτετε το μήλο καθαρισμένο και κομμένο κι αυτό σε κύβους και το ροδίζετε κι αυτό. Μπανιάρετε με το κρασί και ανεβάζετε τη θερμοκρασία για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε τον κρόκο.
Βράζετε τα ζυμαρικά όπως πρέπει να είναι για να σέβονται τον εαυτό τους και τα ανακατεύεται με τη σάλτσα μήλου. Σερβίρετε στα πιάτα και πασπαλίζετε τα ζυμαρικά με το καρύδι.

Σας προτείνω να απεγκλωβιστείτε από τη σχέση ζυμαρικών – τυριού και να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή χωρίς τυρί. Αν δεν διανοείστε τα ζυμαρικά σας χωρίς τριμμένο τυρί, χρησιμοποιείστε Parmiggiano ή Grana. Οποιοδήποτε άλλο τυρί θα κουκουλώσει εντελώς τα φίνα αρώματα αυτού του πιάτου.

Απολαυστικό Φθινόπωρο σας εύχομαι.

9 comments:

dimitris-r said...

Σ' έχω καρατσεκάρει εγώ, με τα μήλα κάνεις θαύματα.
Λοιπόν, εμένα μου αρέσουν όλα τα μήλα εκτός από τα πεταμένα στις χωματερές. Το έχω δει το σκηνικό στο Πήλιο και το 'χω κλάψει.
Τρελαίνομαι για φιρίκια!
Με την ευκαιρία, αντίδωρο στην ωραία φωτογραφία που μας χαρίζεις, ένα λινκ για την παρόμοια δουλειά του φίλου φωτογράφου Θέμη Ιακωβάκη, από παλιότερη έκθεση που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς μόνο 3-4 φωτογραφίες δεν δείχνουν το πραγματικά μαγικό παιχνίδι που παρουσίασε με θέμα το μήλο.
Δες εδώ: http://www.blackwhitemag.net/index.php?id=18,47,0,0,1,0&hashID=e75b5a8447c35489ed9e8170b4387f88

Ερώτημα, μιας κι εδώ μας τρέχουν κυδώνια, παίζει φαντάζομαι εναλλακτικά σαν αίσθηση φρούτου στην συνταγή!

Magica de Spell said...

Τα κυδώνια, καθώς και τα φυρίκια, κάνουν και ωραία mostarda mantovana. Ξέρεις εσύ!

Θα τις δω τις φωτογραφίες.

M. said...

Ωραιότατη σε βρίσκω. Ξέρεις κάτι? Η μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα μήλου ήταν το πρώτο "πειραγμένο" φαγητό που σκέφτηκα να φτιάξω (σε κάτι πεινασμένες φοιτητοπαρέες στο σπίτι) κι ευτυχώς έτυχε καλής αποδοχής -μην πω ενθουσιώδους και με περάσετε για περισσότερο ψώνιο απ' ό,τι είμαι... Αλλιώς πιθανόν να μην είχα ξαναπιάσει κατσαρόλες και να τη βγάζαμε ακόμα μόνο με ντιλίβερι στις ξαφνικές -και μη- συγκεντρώσεις σπίτι μου. Anyway, μια και το πιάτο του Κλαύδιου που αναφέρεις (ζήλεψα!) ανήκει στο προσωπικό μου τοπ 5 ever των ζυμαρικών και ήταν αφορμή να το ξαναψάξω λίγο το θέμα με το αχλάδι στα φαγητά (π.χ. χοιρινό κατσαρόλας με αχλάδια), έχω ένα feeling ότι η συνταγή σου θα είναι εξαιρετική και με αχλάδια αντί για μήλα (ό,τι βρίσκεται του καθενός, ε :-)?)

dimitris-r said...

Αν ξέρω λέειιιιι;
Μα είπαμε σ' έχω καρατσεκάρει στο θέμα μήλο (κυδώνι λεμόνι σινάπι).
Α, ξέρεις νομίζω είμαι έγγυος. Γίνεται τίποτα;
Μη μου πέσει κιόλας!

peftasteri said...

Ήθελα νά'ξερα, εμπνεύστηκες από την γεύση και έψαξες για την φωτό, ή η "αμαρτωλή" φωτό ήταν η έμπευση για την γεύση;

Πειράζει αν πριν το "πειραγμένο" πιάτο, αμαρτήσω με κάτι πιο κλασσικό και άκρως φθινοπωρινό όπως μήλα ψητά, καραμελωμένα ελαφρώς, πασπαλισμένα με κανέλα, τριμμένο μπισκότο και συνοδεία παγωτού καϊμάκι;

@Δημήτριε, moi επίσης τρελλαίνομαι για φιρίκια (καλά εγώ τρελλαίνομαι γενικώς στα φιρίκια θα κολλήσω;) αλλά σαν τα μικρα πράσινα και γλυκά μηλαράκια του κήπου μας δεν εχω βρει πουθενά. Και κάνουν μια μηλόπιτα.....
Ελάτε να τσακίσουμε δυο-τρεις (!)

Magica de Spell said...

Μάρω, και με αχλάδια σούπερ θα γίνεται. Πολύ καιρό έχουμε να σε δούμε. Δεν παίρνεις τα αχλάδια σου να κατέβεις κατά κάτω να τα μαγειρέψουμε?

Δημήτρη, αιτείται και δοθήσετε. Show me τα κυδώνια σου and I'll show you τη mostarda μου. Απλώς στη δική μας συναλλαγή είναι απαραίτητο το you show me first!

Πεφταστερι, σούπερ το γλυκό σου. Δοκίμασε ν' ανοίξεις μια τρύπα στη μέση του μήλου και να την γεμίσεις με κανελογαρύφαλο, καστανή ζάχαρη και κοπανισμένο καρύδι. Βρέξτα και με λίγο αλκοολ πριν τα ψήσεις. Συνοδεύονται ωραία και με γιαούρτι.

Anonymous said...

Ο Κλαύδιος που είναι?

Magica de Spell said...

Ο Κλαυδιος είναι μια τραττορία στο Κουκάκι, στη Βεΐκου στο ύψος της Δράκου, που μαγειρεύει κυρίως συνταγές του Ιταλικού Νότου.
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν προέρχεται από κει, αλλά ο κατάλογος δεν είναι στενόμυαλος. Από ό,τι έμαθα γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, ο κατάλογος θα αλλάξει.

Unknown said...

Polished golden brass metallic pieces greatly match with the gorgeous patent leather. Metal plate with the replica handbags signature on the flap is telling us that the exquisite purse is from replica bags . With the press stud closure, designer replica handbags is measured at 9.4" x 4.7" x 1.2". For a dinner or party, the size is just right. Moreover, it has inside space for six credit cards and a zippered pocket for small change or other accessories. With removable strap made of gold brass chain and patent leather, designer handbags can be hand-held or carried on the shoulder.