Sunday, October 29, 2006

Ψαρονέφρι με γλάσσο από σιρόπι σφενδάμου


Ψαρονέφρι με γλάσσο από σιρόπι σφενδάμου
Originally uploaded by emotional anaemia.

Για την συμπαθή μου Κλάρα Μπελ (έχει και δυο παιδάκια γιάλα-γιάλα) που με κέντρισε με αυτό το «ενίοτε» για τις συνταγές μου.

Χρειάζεστε 2 κομμάτια ψαρονέφρι γι αυτή τη συνταγή, κι ακόμα

Φασκόμηλο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
Αλάτι – πιπέρι
6 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
6 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν (αν τα παιδιά σας είναι μικρά, ίσως θέλετε μια πιο απαλή μουστάρδα)

Είναι απλό :

Τρίβετε τα ψαρονεφράκια με το εντελώς φτιαγμένο γι αυτά φασκόμηλο.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά κι όταν αρχίσει να αφρίζει, ρόδίζετε σ’ αυτό το άκοπο ψαρονέφρι καλά απ’ όλες τις πλευρές. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο κι αφήνετε το κρέας να ψηθεί γυρίζοντάς το που και που. Θα πάρει περίπου 10 λεπτά. Το αλατοπιπερώνετε.
Αποσύρετε το κρέας από το τηγάνι και το διατηρείτε ζεστό.
Ανακατεύετε σ’ ένα μπωλάκι το σιρόπι σφενδάμου με τη μουστάρδα να ομογενοποιηθούν κάπως.
Ζεσταίνετε το ξύδι μέσα στο τηγάνι που ψήσατε το ψαρονέφρι ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ και να ενωθεί με τους χυμούς του ψησίματος.
Επαναφέρετε το κρέας στο τηγάνι και το καλύπτετε με το μείγμα σιροπιού – μουστάρδας. Το γυρίζετε μερικές φορές να γλασσαριστεί από παντού για κανένα δίλεπτο.
Αποσύρετε το κρέας από το τηγάνι, το κόβετε σε χοντρές ροδέλες και το γαρνίρετε με το γλάσσο.

Ταιριάζει πολύ με μια ζεστή πράσινη σαλάτα με φρέσκο βούτυρο (φασολάκια, σπαράγγια, βρυξελλάκια) και άγρι-όρυζο.
Πιείτε μαζί του κι ένα Gewürztraminer που είναι το αγαπημένο λευκό κρασί της Μάτζικας.

Σερβίρει 4 άτομα.

8 comments:

Τζων Μπόης said...

Κα Magica μου, καταπιαστήκατε ξανά με τις συνταγές και ήρθα και πάλι στα ίσια μου...
...και το είχα σχεδόν προβλέψει εγώ στο τελευταίο post μου, βλέπετε καημό το είχα να σας ξεμπροστιάσω μια φορά!

Φιλιά και καλή εβδομάδα (νυν και αει ξανθό παραπονιάρικο κορίτσι)

Magica de Spell said...

Καλημέρα Johnny,

Ναι, ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος.

Αν και καθυστερημένα, την έλαβα σήμερα την αφιέρωη και σ' ευχαριστώ.

hotel iris said...

Χαίρομαι που μαγειρεύεις ξανά.
Μάλλον κάτι καλό σημαίνει. Η συνταγή σου είναι ότι πρέπει και για μεγαλύτερα παιδιά.

Αθήναιος said...

Πολύ ωραία συνταγή! Μμμ πείνασα! Μόνο με το κρασί διαφωνώ λιγάκι που σας έχουν κατσικωθεί τα Τράμινερ...

Magica de Spell said...

Tifoeus, μάλλον για μεγαλύτερα παρά για μικρότερα. Δυστυχώς, δεν έχω αναπτυχθεί στην κατεύθυνση των kid-friendly συνταγών.
Δεν ξέρω τι σημαίνει οτι μαγειρεύω. Παλιά νόμιζ αοτι ήξερα να διαβάζω τα σημάδια. Τώρα παραιτήθηκα...

Αθήναιε, ως ευπαρέστητε!
Τι να κάνω, έχω μια αδυναμία στα κρασιά-κολώνιες.
Πάντως δεν το πρότεινα ως το καταλληλότερο για το πιάτο, αλλά ως αγαπημένο μου. Και μια και λέμε για κρασιά, 16 Νοεμβρίου, σας έχω κλείσει. Μη και κανονίσετε τίποτε άλλο!!!

Anonymous said...

Οταν ο άνθρωπος είναι δημιουργικός,Μagica μας εύκολα κεντρίζεται. Πολυ ευχαριστώ για την συνταγή-αφιέρωση-έκπληξη! Θα εκτελεστεί (με την καλή έννοια ευελπιστώ) λίαν συντόμως. Το σιρόπι σφενδάμου καλή κυρία είναι αναγκαίο,ε?Λέτε να το βρώ στον ΑΒ Πριγκηπόπουλο ?
Γιαυτό εγώ πάντα συμπαθούσα τον Ητα Βήτα που έτρωγε μόνο μπαλάκια ναφθαλίνης.Διπλό καλό , no cooking + μόνιμη κάλυψη από παντός είδους σκώρο.....

Magica de Spell said...

Το σιρόπι σφενδάμου, ελληνιστί maple syrup, είναι ένα απο τα αγαπημενότερά μου υλικά.
Η λεπτή υφή του και η αρωματική του φύση, με ιντριγκάρουν να το χρησιμοποιώ συχνά όχι τόσο στη ζαχαροπλαστική (που κι εκεί το λατρεύω) όσο στη μαγειρική.

Μπορείς πάντως να το αντικαταστήσεις με μέλι ελαχιστα αραιωμένο με νερό, ή με μια ελαχιστα αραιωμένη μαρμελάδα, περασμένη από σίτα, ωστε να έχει την υφή σιροπιού (προτίμησε κόκκινα φρούτα γι αυτό το πιάτο). Εννοείται, οτι ένα οποιοδήποτε άλλο σπιτικό σιρόπι, μπορεί να το αντικαταστήσει άψογα. Απόφυγε όμως τα πλαστικά παρασκευάσματα του σούπερ μάρκετ με τις Ε χρωστικές.

Χαίρομαι που σου άρεσε και ελπίζω να πετύχει και ν' αρέσει και στην οικογένειά σου.

Magica de Spell said...

A! και, ναι. Το βασιλόπουλο, πάντα έχει maple syrup.