Friday, June 24, 2005

Φρουτώδες και τυρένιο μοσχοβολιστό ψαρονέφρι.

Βράδυ καθημερινής.
Μπαλκόνι.
Είναι εκείνη η μέρα της εβδομάδας που έχω πείσει τον εαυτό μου να φάει κρέας.
Έχω στο σπίτι ένα πολύ ωραίο ψαρονέφρι.
Θέλω όμως να το περιποιηθώ. Έχω κι αυτή την έμπνευση σήμερα, που ζητάει ν’ αδειάσει το ψυγείο στο τηγάνι, όσο αλλόκοτα κι αν είναι αυτά που θα βρει μέσα.
Χμμ. κατ αρχήν βρίσκω ένα κατσικίσιο τυρί Ste Maure de Touraine . Βρίσκω και τα πιο αγαπημένα μου φρούτα στον κόσμο : Γερμάδες. Βρίσκω και ένα μοσχάτο λήμνου…
Σαν να πάμε να κάνουμε κάτι.

Κόβω το ψαρονέφρι σε παχουλά μενταγιόν.
Ψιλοκόβω τρεις σκελίδες σκορδάκι.
Σωτάρω το σκορδάκι στο ελαιόλαδο κι αμέσως προσθέτω το ψαρονέφρι.
Το ψήνω σε δυνατή φωτιά ώσπου να ροδίσουν τα φιλετάκια καλά κι από τις δυο πλευρές.
Τα μπανιάρω με δύο σφηνάκια μοσχατο γλυκό κρασί, στο οποίο έχω διαλύσει μισόκουταλάκι σκόνη μαστίχας. Χαμηλώνω τη φωτιά και τ’ αφήνω να καραμελώσουν ελαφρά.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζω από το τηγάνι και τα διατηρώ ζεστά.
Στην ελάχιστη σαλτσούλα που έχει μείνει, βάζω τόσες φέτες γερμά, όσα και τα φιλετάκια μου. Αν περισσέψει γερμάς, τον ψιλοκόβω και τον ρίχνω μέσα στη σάλτσα. Τα σωτάρω ελαφρά και τα μπανιάρω κι αυτά με άλλα δυο σφηνάκια μοσχάτο.
Συναρμολογώ το πιάτο ως εξής : Στήνω στα πιάτα τα φιλετάκια. Ακουμπάω πάνω σε κάθε φιλετάκι από μια λεπτή φέτα τυριού (εννοείται ότι έχω βγάλει το τυρί από το ψυγείο από την αρχή του μαγειρέματος). Καπακώνω το σύνολο με μια φέτα γερμά.
Σερβίρω με αγριόρυζο νερόβραστο με λίγο βουτυράκι. Στολίζω το ρυζάκι με την λίγη σάλτσα με τα κομματάκια του γερμά.

Είναι λίγο αναπάντεχη γεύση, ειδικά αν το τυρί είναι υπερώριμο γιατί βγάζει μια οξύτητα. Είναι όμως ενδιαφέρον και καλοκαιρινό. Και κυρίως εύκολο αλλά εντυπωσιακό!

Συνοδέψτε το με ένα ξηρό μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Λίγα λόγια για το τυρί.
Το Ste Maure de Touraine είναι ένα τυρί από κατσικίσιο γάλα Π.Ο.Π. Εχει μαλακή σάρκα και κρούστα από μύκητες. Μοιάζει κάπως στην υφή, την εμφάνιση και την φιλοσοφία στα καμαμπερομπρι. Με τη διαφορά ότι αυτό είναι κατσικίσιο ενώ τα άλλα αγελαδινά. Αν δεν το βρείτε, (δεν βρίσκεται εύκολα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κατσικίσιο τυρί με κρούστα. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι ένα χλωρό πεκορίνο. Παρόλα αυτά, μη διστάσετε να πειραματιστείτε κατά το δοκούν.

1 comment:

Anonymous said...

Now that replica handbags is selling all his goods at a high price, while the lower quality goods were rapidly available, we had to know that people were going to use this to trade in cash to this opportunity. LV is the most replicated designers, while some people say that it is the biggest compliment you could give someone. The replicas of sold louis vuitton handbags are really common in the USA; If you live in a large city you may notice it yourself. If you happen to notice a louis vuitton bags sold at a price which is cheap it is made from poor quality materials and are also sold for half the price a normal lv is sold for.