Tuesday, November 15, 2005

Τάρτα λεμονιού με κουκουνάρι

Την πρωτοέφαγα στη Ρώμη.
Σε μια υπέροχη τραττορία κοντά στη Ροτόντα. Ήταν ανήμερα Πάσχα.
Η τάρτα λεμονιού, είναι για μένα η επιτομή του ευγενούς γλυκού. Είναι απαλή, με διακριτική γεύση και αυτή τη μοναδική διεισδυτικότητα που ξεπλένει τους γευστικούς κάλυκες από οτιδήποτε γεύτηκαν ως εκείνη την ώρα. Τους κάνει σαν να ξαναγεννιούνται και η πρώτη γεύση της ζωής τους να είναι αυτή. Αυτό το αίσθημα κρατάει ευτυχώς λίγο κι έτσι το μυαλό δεν ξεχνάει όλες τις άλλες υπέροχες γεύσεις που κατά καιρούς το ξελογιάζουν.
Έτσι λοιπόν η πολυπρόσωπη τάρτα λεμονιού, έχει την μοναδική ικανότητα να σε πείθει κατ’ αρχήν ότι πρόκειται για ένα καθ’ όλα ευπρεπές γλυκό και εκ των υστέρων να σε συναρπάζει μοναδικά και να σε συνεπαίρνει. Αυτό την κάνει εντόνως ανταγωνιστική με οποιοδήποτε άλλο γλυκό προσφερθεί σε ένα τραπέζι και από την άλλη, ιδανικό τελείωμα ενός δείπνου με ψάρι ή θαλασσινά.

Την περασμένη Παρασκευή, ήμουν προσκεκλημένη σε ένα υπέροχο δείπνο. Η αφορμή της συνάντησης, ήταν η επέτειος πριν μερικές μέρες των 80 χρόνων από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Στο σπίτι που φιλοξενούσε την συνάντηση, δεν υπήρχε φωτογραφία του ζευγαριού, αλλά η φωτογραφία του Μάνου, δέσποζε σε κεντρικό σημείο της βιβλιοθήκης. Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς, ήταν επιμελημένο από ένα γνωστό κιθαρίστα, ο οποίος είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας με τραγούδια του Μάνου, που τραγουδήσαμε όλοι μαζί.

Το μαγειρικό κομμάτι που επιμελήθηκε η οικοδέσποινα, ήταν εξαιρετικό και περιέλαβε ξιφία α λα σιτσιλιάνα, σαρδέλλες ψητές με πιπεριές φλωρίνης και μαϊντανό, τάρτα με σολωμό και σπανάκι και δυο υπέροχες σαλάτες. Εγώ σκέφτηκα να πάω το γλυκό και η πρώτη μου σκέψη ήταν να φτιάξω μια τάρτα λεμονιού, που η ευγένεια της θα ταιριάξει με τη μουσική και η αυθάδειά της θα καθαρίσει το στόμα από την επίγευση του ψαριού.

Τη ζύμη τάρτας την φτιάχνω πάντα μόνη μου. Η συγκεκριμένη περιείχε :

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ βούτυρο φρέσκο
80 γρ ζάχαρη άχνη
80 γρ κουκουναρόσπορο αλεσμένο
½ κ.γ. αλάτι
2 αυγά

Η ζύμη τάρτας δεν ζυμώνεται. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το κουκουνάρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους. Δουλεύουμε γρήγορα τρίβοντας το μείγμα του αλευριού με το βούτυρο ώσπου όλα τα υλικά να γίνουν τρίμματα. Τότε σπάμε τα αυγά και πάλι με γρήγορες κινήσεις και χωρίς να ζυμώνουμε, ενοποιούμε τη ζύμη, την μαζεύουμε σε μια μπάλλα και την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο, το λιγότερο για μία ώρα, ιδανικά για μια μέρα.
Την άλλη μέρα, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, το στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και το τρυπάμε παντού. Σκεπάζουμε τη ζύμη με λαδόχαρτο. Γεμίζουμε το λαδόχαρτο με όσπρια και προστατεύουμε τα πλαϊνά της τάρτας με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς και αφαιρούμε από την τάρτα τα λαδόχαρτο με τα όσπρια που χρησιμοποιήσαμε για βαρίδια.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα ως εξής.

Αναμειγνύουμε στο μίξερ
3 αυγά,
80 γρ. βούτυρο λιωμένο,
100 γρ ζάχαρη
και
το χυμό και το ξύσμα 5 (πέντε) λεμονιών (μην σας κάνει εντύπωση η ποσότητα
)

Το μείγμα γίνεται πολύ υδαρές.
Γεμίζουμε με αυτό την μισοψημένη τάρτα, και ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 230 βαθμούς. Η κρέμα πήζει με το ψήσιμο και αποκτά πολύ μεταξωτή υφή.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε την επιφάνειά της με κουκουναρόσπορο. Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε το κουκουνάρι με λίγη ζάχαρη άχνη και να το βάλουμε για ελάχιστη ώρα στο γκρίλ να καραμελώσει η επιφάνεια.

Θα σας εκπλήξει. Είναι η πιο λεμονένια και λιγότερο γλυκειά τάρτα λεμονιού που θα έχετε δοκιμάσει.

Καλή επιτυχία

Magica de Spell

22 comments:

peftasteri said...

Νομίζω ότι θα είναι το τέλειο γλυκάκι για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο. (αν τα καταφέρω η απαράδεκτη ζαχαροπλάστρα).
Ξεχωριστό, ελαφρύ και μυρωδάτο ότι πρέπει για μετά από 40ήμερη νηστεία.

Magica de Spell said...

Είναι πολύ εύκολο peftasteri,
αποκλείεται να μην σου πετύχει!

Τζων Μπόης said...

κι εγώ για δύσκολο το κόβω και με την ζαχαροπλαστική δεν τα πάω και τόσο καλά...
βρε Magica, δε το φτιάχνεις εσύ βρε καρδιά μου ξανά;
...πω πω πόσο κακομαθημένος είμαι!

peftasteri said...

κακόμοιρο μου αρμυρίκι, χειμώνιασε, σε δέρνει ο βοριάς και σου χαλά το κέφι.
Βρε Magica δεν του φτιάχνεις ένα να στανιάρει;

Magica de Spell said...

Παιδιά, σκέφτηκα να το φτιάξω για το παζάρι. Οπότε, θα το δοκιμάσετε!
Για να δούμε, αν δεν σκεφτώ κάτι καλύτερο...
Πάντως, όπως και πέρσυ δέχομαι παραγγελίες. Αρμυρίκι, μήπως προτιμάς την decadance noire?
Ελα, τώρα που γυρίζει!

Magica de Spell said...

Μήπως την τάρτα με macadamia και stilton?

Just name it

Τζων Μπόης said...

μη τάξεις στον Άγιο κερί...μπλα μπλα μπλα μπλα...
να δεις εγω τι σας ετοιμάζω...
φτάνει να είμαι καλά και η μέση μου να αντέξει...
αν πήγε το μυαλό σας στο κακό εγώ δεν φέρω καμία ευθύνη!!!

peftasteri said...

γιατί αρμυρίκι μου, θα τραβήξεις νταλίκα με την μέση;

Ναι μωρέ Magica μια macadamia με stilton !!

Magica de Spell said...

Μέσα!
Αλλος?

Τζων Μπόης said...

εγώ μια ΅αμαρτωλή΅ θέλω...
θέλω καύσιμο πριν παω για ελιές

M. said...

Η αμαρτωλή έχει να πληρώσει για τις περσινές αμαρτίες, αρμυρίκι, μη την γρουσουζεύεις...

Το χτύπημα ήταν διπλό με τις τάρτες: και με macadamia και λεμόνι? Αποσυντονίστηκα, δε μπορώ να ζητήσω κάτι άλλο, θα συμβιβαστώ με μισή από την κάθε μια...

Magica de Spell said...

Κάπως έτσι το είχα στο νου μου m. Για την ακρίβεια, είχα μια τριλογία τάρτας :
Μία με λεμόνι
Μία με τυρί
Μία με ganache μαύρης σοκολάτας.

Τι λέτε?

Mirandolina said...

Να ρωτήσω κι εγώ κυρία Μαχίκα μου -- η ζύμη (που αναπαύεται στο ψυγείο μέχρι αύριο το πρωί) στην τελική της μορφή ήταν κολλώδης. Δηλαδή δεν την έκανα "μπάλα" κανονική, δεν "πλάθονταν". Απλά της έδωσα ένα σχήμα κι ύστερα έπλενα δεκα λεπτα τα χέρια μου! Έκανα κάτι λάθος ή έτσι έπρεπε να είναι;

Magica de Spell said...

Προσπαθώ να καταλάβω τι δεν πήγε καλά Mirandolina.

Η ζύμη αυτή, ποτέ δεν γίνεται έτσι. Ισως σου ξέφυγε η ποσότητα του βουτύρου, ή ίσως το βούτυρο ήταν πολύ ζεστο. Το βούτυρο για την τάρτα πρέπει να είναι κρύο όταν το αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
Και βέβαια μιλάμε για βούτυρο αγελάδος. Αν το νοιώθεις απόλυτη ανάγκη μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια σκληρή μαργαρίνη, αλλά κανένα προιόν "soft" δεν είναι κατάλληλο για χρήση σ' αυτή τη ζύμη.
Βέβαια, αυτή η ζύμη τάρτας, είναι παραλλαγή της βασικής ζύμης. Σήμερα κιόλας θα δημοσιεύσω ένα post με την βασική συνταγή για ζύμη τάρτας.
Λυπάμαι που ο κόπος σου πήγε χαμένος... Ελπίζω την επόμενη φορά, να πάνε καλύτερα τα πράγματα.

M. said...

...με αποτελείωσες...

...

...

Mirandolina said...

Μια χαρά πήγε ο κόπος μου! Το καταπληκτικό ήταν ότι η ζύμη που ήταν κολλώδης το βράδυ απλωνόταν εύκολα σαν παιγνιδάκι το πρωί! Μάλιστα, νόμισα ότι γι αυτό δε μου απάντησες. Πάντως, ευχαριστώ και για τη γενική συνταγή!

Magica de Spell said...

Δεν μας είπες όμως πως σου φάνηκε η τάρτα συνολικά. Σ' άρεσε ή δε σ' άρεσε?

Mirandolina said...

Πάρα πολύ -- κι άρεσε και του μονάκριβού μου ας σημειώσω, που ναι λεμονομανής. Την θέλει λίγο πιο γλυκιά, είπε, αλλά του άρεσε.
Έκανα και μια μικρούλα (σε ατομική ταρτιέρα) με τα υπόλοιπα, αλλά αυτή με αμύγδαλο φιλαδάκι αντί για κουκουνάρι -- δοκίμασε το και θα με θυμηθείς!

Anonymous said...

πόσα ml χυμός λεμονιού χρειάζονται για την κρέμα?

Unknown said...

Polished golden brass metallic pieces greatly match with the gorgeous patent leather. Metal plate with the replica handbags signature on the flap is telling us that the exquisite purse is from replica bags . With the press stud closure, designer replica handbags is measured at 9.4" x 4.7" x 1.2". For a dinner or party, the size is just right. Moreover, it has inside space for six credit cards and a zippered pocket for small change or other accessories. With removable strap made of gold brass chain and patent leather, designer handbags can be hand-held or carried on the shoulder.

Garry said...

This can't work as a matter of fact, that is exactly what I believe.
women fucking | scat porn | Sudbury hotels

Zechariah said...

It can't really have effect, I think this way.
i can recommend it | here | here