Tuesday, November 22, 2005

Πορτοκάλι brownies


Good or bad? Good!
Originally uploaded by KurtQ.

Την Κυριακή, ήμουν προσκαλεσμένη για φαγητό, σε φίλους που αγαπούν πολύ τα γλυκά. Κι επιπλέον έχουν καινούργιο σπίτι. Κατά την προσφιλή μου συνήθεια, αποφάσισα να τους πάω δώρο μια εορταστική πιατέλα και να την γεμίσω με ένα δικό μου γλυκό.

Πέρασαν από το μυαλό μου δυο τρία και κατέληξα να φτιάξω μια δοκιμασμένη συνταγή για mocha brownies, που δεν υπήρχε περίπτωση να μην τους αρέσει.
Μ’ έτρωγε όμως να φτιάξω δεύτερη φορά το ίδιο γλυκό. Κάτι με πιάνει, κι όταν κάτι το έχω φτιάξει, σαν να είναι μια κατεκτημένη κορυφή, το ξεπερνάω. Θυμήθηκα τα σούπερ ντούπερ πορτοκάλια που είχα στο ψυγείο και αποφάσισα να μετατρέψω την συνταγή μου στα κουτουρού από mocha, σε bitter chocolate - orange brownies.

Χρησιμοποίησα τα εξής :

250 γρ σοκολάτα μπίττερ με 70% κακάο
¾ κούπας βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
6 αυγά
Λίγο λιγότερο από 1 κούπα αλεύρι (περίπου 200 μλ)
Το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι Grand Marnier (cordon jaune) (για την ιστορία, μωρέ!)
¼ κούπας γιαούρτι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. baking powder

Το καλό με τα brownies, είναι ότι δεν θέλουν και πολλά πολλά. Στο πιτς φιτύλι γίνονται.

Ακριβώς ως εξής :

Λιώνουμε σε μπαιν μαρί ή στα ωραία μικροκυ(κλώ)ματα τη ζάχαρη με το βούτυρο, χωρίς να ζεσταθούν πολύ και τα αφήνουμε ον δε σάιντ μέχρι να κρυώσουν κάπως.
Ανάβουμε το όμορφο μίξερ και με περισσή χαρά χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ν’ ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και χτυπάμε ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το σύνολο.
Προσθέτουμε τα σχετικά με το πορτοκάλι φλέηβορ, χυμό ξύσμα και λικερ.
Προσθέτουμε (πάντα χτυπώντας ρυθμικά με το μίξερ) το αλεύρι , το αλάτι και το baking powder.
Λαστ μπατ νοτ λιστ, μπαίνει το γιαουρτάκι. Επεξήγηση : Κανονικά ο Αμερικάνος θα έβαζε ξινή κρέμα, αλλά που να τρέχεις, οπότε βάλτε γιαούρτι να κάνετε δουλειά σας. Και πιο λίγα λιπαρά και πιο οικονομία .
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το χτύπημα. Δεν είναι κέηκ να περιμένουμε να φουσκώσει…

Στρώνουμε ένα λαδωμένο ταψάκι με λαδόχαρτο και βουτυρώνουμε το λαδόχαρτο.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμξε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθιμούς επί περίπου 30 – 35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Τα μπράουνις, δεν πρέπει να στεγνώσουν. Οπότε αν τα τρυπήσετε με σουβλάκι και δείτε μικρά ψιχουλάκια κολλημένα, μην τρομάξετε είστε σε καλό δρόμο.
Όταν τα μπράουνις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν, όπως είναι μέσα στο ταψάκι. Όταν κρυώσουν εντελώς, τα κόβουμε σε τετράγωνα, τα πασπαλίζουμε με άχνη για τάχα μου ομορφιά και κρύβουμε σε ασφαλές σημείο 2-3 κομμάτια για τη λιγούρα. Τα υπόλοιπα τα παρουσιάζουμε στην παρέα μας οπλισμένη με θάρρος και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Προετοιμαστείτε για σφαγή. Είναι πολύ καλά.

Τώρα εμένα, μου περίσσεψε ολίγη ζύμη, την οποία την έψησα σε μικρές θηκούλες για muffins. Φυσικά, δεν φούσκωσαν, αφού δεν ήταν muffins, αλλά επιπλέον στέγνωσαν παραμένοντας μαλακά. Φανταστείτε ένα πολύ πολύ αφράτο και απαλό κέηκ. Όσοι από εσάς δεν αρέσκεστε στην λασπώδη, παρακμιακή υφή των brownies, κάντε τα έτσι. Γίνονται τέλεια κι επιπλέον η γεύση τους θα σας αποζημιώσει.

Δεν θέλω να περιαυτολογήσω (αλήθεια το λέω όμως) , αλλά για μένα ήταν ο πιο ισόρροπος συνδυασμός σοκολάτας πορτοκαλιού που έχω φάει.
Επειδή η συνταγή έγινε στα κουτουρού, μπορεί να μην σας πετύχει απολύτως. Θα με βοηθήσετε πολύ υποδεικνύοντάς μου τι δεν σας άρεσε, ώστε να την τελειοποιήσω. Εύχομαι πάντως να σας πετύχει, όπως μου πέτυχε εμένα.

Για ένα πράγμα μετανοιώνω. Που δεν τα φωτογράφησα μέσα στην ωραία κατακόκκινη εορταστική πιατέλα της Εύης. Ήταν και κουκλιά, εκτός των άλλων.

Καλή όρεξη.

Υ.Γ. Αν θέλετε την ορίτζιναλ συνταγή πριν την παραποιήσω, με χαρά την δημοσιεύω.

14 comments:

mario said...

αν δεν είναι κόπος θα ήθελα κι εγώ την συνταγή. όταν τα φτιάξω θα επανέρθω να πω πως τα πήγα.
ευχαριστώ

Magica de Spell said...

Γεια σου Sandy.

Συνταγές για brownies, υπάρχουν πάρα πολλές και δεν νομίζω οτι είναι εύκολο να βρει κάποιος την πρώτη και original.
Αυτό που εννοώ, είναι την αρχική συνταγή για brownies με καφέ (mocha), που μπαστάρδεψα για να φτιάξω τα συγκεκριμένα με πορτοκάλι. Αν εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι, τη λέω.

vasvoe said...

Ναι ναι κι εγώ θα ήθελα τη συνταγή γιατί πρέπει να φτιάξω για να πουλήσω γλυκά το Σάββατο για την Αμνηστία και τα brownies είναι α)δεν σου παίρνουν όλη μέρα β)πουλιούνται στο άψε σβήσε γ)η συνταγή που έχω παραείναι σπιτική για πούλημα δ)τη θέλω γιατί λατεύω τα brownies και ό,τι έχει αυτή την "βρεγμένη" υφή.

Magica de Spell said...

Κάτσε βρε vasvoe. Εμείς δηλαδή, να μη μάθουμε που και πότε θα πουληθούν αυτά τα γλυκά? Κι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την αμνηστεία. Πες καμμιά λεπτομέρεια.


Λοιπόν, we have and we say :

225 γρ. bitter σοκολάτα
3/4 κούπας βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
6 αυγά
1/2 κούπας αλεύρι
1/3 κούπας κακάο σκόνη
1 κ.γ. καφές εσπρέσσο στιγμής
μια πρέζα αλάτι
1/4 κούπας sour cream ή γιαούρτι

Προαιρετικά : φουντούκια ή καρύδια.

Η διαδικασία είναι ακριβώς όπως την περιγράφω στα πορτοκαλένια Brownies. Μόνο που δεν βάζω baking powder, και κοσκινίζω το κακάο μαζί με το αλεύρι πριν τα βάλω στο μείγμα. Συνήθως βάζω 2 κ.γ. καφέ για πιο έντονο άρωμα. Αν χρησιμοποιήσετε γιαούρτι στραγγιστό, σας παίρνει να βάλετε και μια ολιά ρούμι μαύρο.

Προσοχή, δεν θέλει πολύ ψήσιμο. Γύρω στα 30 - 35 λεπτά.
Καλή επιτυχία.

peftasteri said...

είσαι παιδί μου πειρασμός
αλλά και απο μηχανής Θεός !

Τουτέστιν μόλις μου έλυσες το πρόβλημα του σοκολατένιου γλυκού στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (θά'ναι και τα συμπεθέρια, να μην τους δείξουμε τι σόι είμαστε; μετά την τάρτα λεμονιού να'ρθεί καπάκι το brownie να μην ξέρουν από που τους ήρθε)

Ερώτηξις: Στις θήκες για muffins βάζεις τα χάρτινα κουπάκια; Γιατί την μια και μοναδική φορά που έφτιαξα άνευ χαρτός κόλλησαν τα ρημάδια και έριξα μαύρο δάκρυ.

Magica de Spell said...

Ναι, βάζω τις χάρτινες θηκούλες μέσα στο ταψάκι με υποδοχές για Muffins. Γεμίζω κατά τα 3/4 της χάρτινης θήκης.
Πιο απαλό γλυκό δε έχεις φάει peftasteri. Σαν σοκολατένιο συννεφάκι!

Katerina said...

Eixa ena tromero dilimma apopse: tarta lemoniou i brownies sokolata portokali?? Telika apofasisa teleutaia stigmi, an kai eixa lemonia kai koukounari etoima, na ftiaksw ta brownies me portokali. Polu kalos o sunduasmos!!Tin epomeni fora sta sigoura tha paiksei tarta...

Magica de Spell said...

Που είσαι εσύ βρε κοριτσάκι, σε διαβάζω και χαίρομαι με τις προόδους σου. Χαίρομαι επίσης που σου πετύχανε γιατί η εμπειρία σου είναι εγγύηση, οτι η συνταγή, παραμένει καλή παρά το μπραχάλεμα.
Να σε βλέπω!

Katerina said...

Na'sai kala vre Magica, apo blog updates opws katalavaineis pasxw, alla se diavazw anelipws! Polu me empneeis... Oso gia to braxalema tis suntagis, se noiwthw. Kai mena sinithws kapws etsi mou petuxainoun ta kalutera:D filia!

vasvoe said...

Μagica το event της αμνηστίας που κάνουμε είναι το Σάββατο στη Ζυρίχη! Θα έχουμε πληροφορίες και πολλά πολλά γλυκά για πούλημα. Και μόνο με την συνταγή βοηθάς! Θα ψάξω να δω τί άλλο έχεις ποστάρει σε γλυκό που μπορεί να συσκευαστεί εύκολα για πούλημα στον πάγκο.

Magica de Spell said...

Λοιπόν vasvoe, σήμερα θα ψάξω τα κιτάπια μου και θα ποστάρω κάτι σήμερα που να κάνει για τη δουλειά σου.

Σ' ένα παζάρι που κάνουμε εμείς, σε όποιον αγοράζει γλυκό, θα δίνουμε και τη συνταγή. Δες μήπως θέλεις να το κάνεις κι έτσι, μήπως φαίνεται πιο δελεαστικό, ή τους μένει και ενθύμιο.

Μπορείτε να τυπώσετε πάνω στις συνταγές και το σήμα της Αμνηστείας μαζί με την ημερομηνία του event για αναμνηστικό.

Καλή επιτυχία από την καρδιά μου.

Katerina said...

Ok epistrefw me ena akomi sxolio: apopse pou eixa tin onomastiki mou kai eixa na filepsw ta petherika, epanelava ta brownies portokali (prosthetwntas freskia santigi apo panw, klasiki souidiki sinitheia) kai episis eftiaksa KAI tin tarta lemoni me koukounari. Ta brownies auti ti fora vgikan akomi kalutera (if I may say so myself!), kai i tarta itan mia ekpliksi! Kat'arxin dioti i "gemisi" itan toso ugri pou den pisteua oti tha piksei... Kai kata deuteron dioti apo ti viasuni mou diavasa mono ta ulika, me apotelesma i vasi na psithei mono merika lepta prin na ti gemisw... Alla olws periergws to kolpo petuxe! Euxaristw gia tis suntages, megali epituxia!!

Adolf said...

Here, I do not actually imagine it may work.
women masterbating | loan calculator | furniture stores

Christian said...

It can't work in actual fact, that's what I think.
link | check | site