Friday, July 22, 2005

Αρωματικά Κολοκυθάκια

Είπα καρπάτσο, στην προηγούμενη συνταγή, και σκέφτηκα ετούτα εδώ τα κολοκυθάκια, που μένουν αμαγείρευτα και κάνουν μια σούπερ αρωματική σαλάτα.
Το καλοκαίρι, όσο κι αν θέλω μου είναι πολύ δύσκολο να μπαίνω στην κουζίνα.
Είμαι από κείνους τους τυχερούς που μαγειρεύουνε σε γκάζι. Τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής φωτιάς, αναντίρρητα όσο κι αν είναι, συνοδεύονται από ένα τραγικό μειονέκτημα. Τη ζέστη. Σκας κι απελπίζεσαι, μαννούλα μου, μόλις σταθείς μπροστά στη φωτιά. Κι όταν έχεις την πολυτέλεια να μην χρειάζεται μέρα μπει, μέρα βγει, να φτιάξεις φαί για την οικογένεια (εμένα, η οικογένειά μου τρέφεται με ξηρά τροφή), όσο να πεις κυττάς να το αποφύγεις.

Αυτό το πιάτο, δροσερό, πολύ αρωματικό και χωρίς μαγείρεμα, είναι ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο, αλλά λόγω του τυριού και του κουκουναριού μπορεί κι από μόνο του να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα.

Χρειαζόμαστε :

½ κιλό κολοκυθάκια
½ ματσάκι δυόσμο πολύ φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
¼ κούπας κουκουναρόσπορο
150 γρ. παρμεζάνα
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Πως το κάνουμε

Σε μαντολίνο κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε εξαιρετικά λεπτές φέτες.
Ψιλοκόβουμε πάρα πολύ τα φύλλα του δυόσμου.
Στρώνουμε σε πιάτα σε μονή στρώση τις φέτες των κολοκυθιών ακτινωτά, έτσι ώστε να επικαλύπτονται ελάχιστα η μία φέτα από την άλλη.
Πασπαλίζουμε τον δυόσμο σε όλη την επιφάνεια των κολοκυθιών
Ανακατεύουμε το λάδι με το λεμόνι και ραντίζουμε τα κολοκυθάκια.
Αλατίζουμε και πιπερώνουμε κατά βούληση.
Σπέρνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια το κουκουνάρι, ωμό.
Αφήνουμε τα πιάτα για κανένα τέταρτο στο ψυγείο ν’ αναμειχθούν οι γεύσεις.
Πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε την παρμεζάνα σε ξύσματα.
Στολίζουμε με τουφίτσες δυόσμου και, αν έχουμε, με κορφούλες από τα λουλούδια των κολοκυθιών.

Πιο θρεπτική και τουρλού παραλλαγή.

Ανακατεύουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι με το λαδολέμονο το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο.
Σε άνετο μπωλ, ανακατεύουμε με προσοχή για να μην σπάσουν τις φέτες των κολοκυθιών, που όμως τις έχουμε κόψει εγκάρσια, με το μείγμα του γιαρουρτιού.
Αφήνουμε δέκα – δεκαπέντε λεπτά στο ψυγείο.


Magica de Spell

1 comment:

Τυπος Νυχτερινος said...

Magica, ήθελα να σου στείλω ένα μέηλ, αλλά δεν είδα να έχεις.
Αν μπορείς, γράψε μου στο typos.nyxterinos @ gmail . com
ήθελα να σε ρωτήσω μερικά πράγματα για τον Ιρφάν.
Να σαι καλά.