Thursday, July 07, 2005

La pêche Melba

Λατρεύω τα ροδάκινα. Από παιδί. Δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα γιατί μ’ αρέσουν τόσο πολύ, έχω όμως βάσιμες υποψίες ότι οφείλεται στην απίστευτα σέξυ ζουμερή και αρωματική τους σάρκα που βρίσκεται κάτω από ένα αλλεργιογόνο και αθωότατο φλούδι.

Ένα πολύ ωραίο κι αγαπημένο μου επιδόρπιο για το καλοκαίρι είναι το γνωστό σε όλους peche melba. Ο συνδιασμός του ροδάκινου με την βανίλλια στρωμένος πάνω σε μια κουβέρτα πικ νικ από κόκκινα φρούτα και στολισμένος με σύννεφα σαντιγύ εκτός από αυτονόητα καλοκαιρινός είναι και απόλυτα μωρουδένιος και τρυφερός. Ησυχάζει έτσι την ψυχή του ανθρώπου, την γλυκαίνει, την απαλύνει και την παρηγορεί, στρογγυλεύοντας με την αθωότητά και την ευγένειά του της αιχμές της καθημερινότητας.

Τι χρειάζεστε για 4 άτομα (δύο αν είναι κυρίως γεύμα ή πρωινό)

4 ωραία ροδάκινα ώριμα αλλά σφιχτά
1 μπαστουνάκι βανίλιας
200 γρ. ζάχαρη άχνη
70 γρ ζάχαρη
200 γρ σμέουρα (ελληνιστί φραμπουάζ) φρέσκα ή κατεψυγμένα
χυμό μισού λεμονιού
1 κούπα κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
Παγωτό βανίλια πολύ καλής ποιότητας (όχι κρέμα, βανίλια)

Πως το κάνουμε

Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα.
Για να γίνει εύκολα αυτή η διαδικασία και να μην χαλάσει η εμφάνισή τους, μπορούμε να τα ζεματίσουμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό και να ξεκολλήσει η φλούδα από τη σάρκα.

Φτιάχνουμε ένα αραιό σιρόπι με 1 λίτρο νερό, την άχνη και το μπαστουνάκι βανίλιας που το έχουμε ανοίξει στα δύο κατά μήκος. Μόλις βράσει το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε μέσα ολόκληρα τα ροδάκινα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Πριν τα σερβίρουμε τα κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε το κουκούτσι με προσοχή.

Κρατάμε μερικά φραμπουάζ ον δε σάιντ για το ντεκόρ. τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού ώστε να γίνουνε ένας ομοιόμορφος πουρές (ελληνιστί κουλί). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα φρούτα του δάσους, αλλά αν έχουν μικρά κουκουτσάκια ή σποράκια θα πρέπει να περάσουμε τον πολτό τους από ψιλή σίτα πριν το αναμείξουμε με το λεμόνι και τη ζάχαρη.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με ελάχιστη ή και καθόλου ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ.

Σερβίρισμα :

α) εκδοχή α λα παλαιά.
Σε μια κουπ παγωτού βάζουμε μια κουταλιά κουλί. Μια μπάλλα παγωτό βανίλια. Την καπακώνουμε με ένα ή δύο μισά ροδάκινου. Στολίζουμε με κουλί και σαντιγύ.

β) εκδοχή ποστ μόντερν

Σε πιάτο μεγέθους σουπλά απλώνουμε μια λιμνούλα κουλί
Μέσα στο κουλί ακουμπάμε με χάρη μια μεγάλη ολοστρόγγυλη μπάλλα παγωτού.
Ενθεν και ένθεν του παγωτού ακουμπάμε τα 2 μισά του ροδάκινου (ενδεχομένως κομμένα σε μικρές φέτες κολλημένες στην άκρη τους εν είδη βεντάλιας).
Στολίζουμε με σαντιγύ κατά βούλησην, φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου και τα εναπομείναντα ολόκληρα φραμπουάζ.

Καλή… διασκέδαση
(βάλτε και λίγο το πονηρό μυαλό σας να δουλέψει το σερβίρισμα!)

Magica de Spell

4 comments:

Magica de Spell said...

Ε, όχι και ξεπεταρούδι.
Αλλα ξέρω εγώ.
Αλλα κυκλοφορούν για τις επιδόσεις σου στην κουζίνα.
Από καθαρή διαίσθηση δε, έχω μια αίσθηση οτι έχεις ταλέντο και στο match-making. Σφάλλω?

Magica de Spell said...

Τα βύσσινα άργησαν μια μέρα...
Ή μήπως ενάμιση μήνα?
Ασε που της black forest δεν ήταν κι άγρια, όπως πρέπει...

Anonymous said...

For many people, the first type of Men’ Footwear that we believe that during the consideration of Hogan scarpe for men in May of tennis shoes or even a generic cross-training shoes. For others, they believe in May of Hogan scarpe donna , it depends on your background. In fact, this category of hogan donna covers a wide range of sports shoes and leisure activities ranging from golf and basketball and soccer shoes race. I tend to buy Hogan scarpe uomo against training only because I am involved in a wide range of sports and weightlifting, the race to play basketball.

Eli said...

Quite worthwhile material, thank you for the post.
link | site | link